Det Svenska alkoholmonopolet

Hur vi inhandlar alkohol i Sverige skiljer sig åt mot stora delar av världen. Till skillnad från andra länder som exempelvis Danmark kan vi inte köpa öl och starksprit i vanliga livsmedelsbutiker. Istället sker all försäljning av starköl, vin och andra alkoholhaltiga drycker starkare än 3,5% via Systembolaget på uppdrag från staten. Hur påverkar detta vår alkoholkonsumtion, och vilka för- och nackdelar finns det med att låta staten driva monopol på alkohol?

Därför finns Systembolaget

Systembolaget grundades av Svenska staten år 1955 i syfte att begränsa alkoholens negativa inverkningar på samhället. Detta uppdrag utförs genom att sälja alkohol utan något som helst vinstintresse samt att erbjuda service och information om alkoholens risker för sina kunder. Det faktum att staten innehar monopol på alkoholhaltiga drycker är det som gör Sverige unikt ur ett säljperspektiv. På så vis kan de undvika att folk köper mer alkohol än vad de egentligen behöver och istället sälja med ansvar.

Den Svenska alkoholpolitiken

Att vi i Sverige har ett speciellt sätt att sköta försäljningen av alkohol är det inga tvivel om. Det vår alkoholpolitik strävar efter är att minska den totala alkoholkonsumtionen i landet. En vettig åsikt och ståndpunkt då det påvisats ett tydligt samband mellan att ju mer som dricks, desto större skador orsakas. Trots detta väljer många svenskar att ta bilen över till Tyskland för att inhandla större mängder alkohol till ett billigare pris. I Norge har de ett liknande system för alkoholförsäljning som kallas för Vinmonopolet. Likt Systembolaget har de ensamrätt på detaljhandel av alkoholhaltiga drycker. Däremot får vanliga livsmedelsbutiker sälja drycker som är upp till 4,75% alkohol, jämfört med det svenska 3,5%. Hur skulle det se ut om Sverige avskaffade sin nuvarande alkoholpolitik och istället började ta efter Danmark? Kanske skulle de börja annonsera öl i reklambladet likt de gör i taxfreen på flygplatserna. Det vet vi inte. Möjligtvis skulle det vara svårare att kontrollera att ingen langar alkohol till minderåriga med tanke på att antalet återförsäljare skulle öka mångfaldigt.

Köpa alkohol utomlands

Som tidigare nämnts i den här texten är det många svenskar som åker till Tyskland för att införskaffa alkohol. Folk hyr lastbilar och fyller dem med öl tills de knappt längre kan rulla. Därefter är det dags att köra tillbaka genom Danmark, över Öresundsbron och in genom tullen till Sverige. Väl hemma har de öl så det räcker både till studentfesten, bröllopet och alla varma sommardagar. Den största anledningen att vi Svenskar åker till Tyskland för att det är billigare med alkoholhaltiga drycker, men även för att de har ett större sortiment av spännande ölsorter. Det blir både bilsemester och shopping i ett. Likt vi Svenskar åker till Tyskland på jakt efter att göra riktiga klipp, får vi allt oftare besök här i Sverige från norrmän med sammaagenda. Detta tros bero på den höjda sockerskatten i Norge som gör dessa varor mycket dyrare. Då lönar det sig att åka över gränsen till grannlandet och fynda både alkoholhaltiga drycker, dagligvaror och godis.

Scroll to top