Snart rökförbud på flera allmänna platser

Det har länge varit snack om att ett nytt rökförbud kommer. Under 2018 kom vi ett steg närmare och Regeringen föreslog att rökning ska förbjudas på fler allmänna platser. Förslaget har mött både positiva och negativa reaktioner.

Regeringen har lagt fram, förslag om ett nytt rökförbud på allmän plats, och i förslaget ingår bland annat rökning på krogen och uteserveringar, på tågperronger, busshållplatser och lekplatser. Ingen ska ofrivilligt i sin vardag behöva utsättas för rök på allmän plats. Hur det kommer bli med e-cigaretter är oklart, men än så länge gäller inte förbudet dessa. På https://www.cigoteket.se kan du läsa mer om och beställa e-cigg.

Målet med förbudet är rökfritt Sverige

Många inom politiken är övertygande om att förslaget kommer att gå igenom, och målet med förslaget är att nå ett rökfritt Sverige år 2025, skriver Aftonbladet i en artikel. Annat som regeringen också vill införa är tillståndsplikt för de som säljer tobak av olika slag och möjligheterna för marknadsföring av cigaretter ska ses över. Bland annat så vill man i förslaget inte att cigaretter ska få marknadsföras. Regeringen vill att denna lag ska träda i kraft redan den 1 januari 2019.

För- och mothugg för förslaget

Åsikterna skiljer sig åt om förslaget, enligt SVT. Restaurangbranschen ser det inte som något bra, medans hotell- och restaurangfacket ser det positivt. Argumentationen som förs lägger bland annat fram detta:

  • Minskad rökning i samhället är bra, men förbud mot rökning på uteservering tycker vissa är fel väg att gå.
  • Facket tycker att det är ett bra förslag då deras medlemmar är som utsätts för mest rök i sin arbetsmiljö.
  • Förslaget avskaffar möjligheten att visa rökare till anvisad plats, vilket inte är bra menar vissa restaurangare.
  • Det kan komma att bli stökigt och rörigt med förslaget och mer för restaurangerna att hålla koll på.

Även hyresvärdar förbjuder rökning

Andra som också tycker att det är dags att fimpa är Tyresö Bostäder. De har nu förbjudit sina hyresgäster från att röka på sina balkonger, skriver Metro. Anledningen till detta är höga kostnader för röksanering som bolaget inte vill stå för, grannars klagomål samt en ökad brandrisk.

Scroll to top