Mat och dryck under påsken

Påsken är en uppskattad högtid, men varför firas den egentligen – och hur kan du fira? Oavsett om du vet mycket om påsken eller bara lite grann kan du njuta av mat och dryck samt massor av påskgodis. Det finns dock en del att veta om påsken och en hel del traditioner som kan vara bra att känna till när det gäller firande, mat och dryck.

Det finns flera anledningar till att påsken firas. Enligt Nya Testamentet i Bibeln firas påsken eftersom att det var då Jesus led, dog och återuppstod för att människor skulle tro på honom och få ett evigt liv. Påsken har också kopplingar till det Gamla Testamentets uttåg ur Egypten efter att de efter flera år blivit befriade från det hemska slaveriet.

Traditionellt firande

I Sverige är det vanligt att leta efter påskägg och hänga upp ägg, harar, fjädrar och påskkärringar lite överallt. Det är också vanligt att pynta påskris, dricka god dryck som påskmust, samt att sätta ut färska snittblommor och mycket annat i trädgården. Du kan också inreda med påskens färger som är gult, grönt och lila både i form av gardiner, dukar och annat.

Om du är troende kristen går du kanske ofta också till kyrkan både under påskafton och under de tidigare dagarna i påsken. Det är dock inte fullt lika vanligt i dag.

Mat och dryck under påsk

Under påsken är det också vanligt att du äter och dricker lite extra gott. Det finns flera vanliga maträtter att äta under påsken. Ägghalvor, lamm, påskskinka och liknande är mycket vanligt förekommande på påskbordet. När det gäller dryck är speciell påsköl samt påskmust väldigt viktigt för många. Det är också flera som njuter av lite snaps med mera.

Det är dock inte bara mat och dryck som äts under påsken. Du kan inte heller bortse från att det blir en hel del godis under påsken. Barn brukar få leta påskägg fyllda med olika godisbitar, det kommer speciellt påskgodis i butikerna och en hel del annat. Det är till exempel inte ovanligt att hitta äggformat marsipangodis, choklad formad som kaniner eller harar och chokladägg samt olika tryfflar.

Mer om hur och varför påsk firas kan du läsa om här.

Scroll to top