Kaffe och pauser på jobbet

Varför bör du ta tillfället i akt att dricka kaffe eller fika med en kollega när det är rast? Och varför är kaffe så bra för oss?

Visst är kaffemaskiner en ännu större anledning att fika på jobbet, som är så viktigt för återhämtning, samarbete och socialt umgänge. Dessutom blir kaffet, som också är nyttigt, så mycket godare när det bryggs i en riktigt proffsig maskin.

Viktigt med fika – och andra pauser på jobbet

I en artikel i Metro Jobb går det att läsa om hur en psykolog menar på att det är viktigt med fredagsfika på jobbet. Men varför? Enligt honom är det för att få en trevlig avrundning på arbetsveckan tillsammans med kollegorna. Dessutom kan denna hjälpa oss att prestera ännu bättre på jobbet. Vi behöver nämligen pauser i arbetet för att kunna koppla bort tankar och slippa press, samtidigt som det blir ett tillfälle att fylla på med ny energi.

När du jobbar på en arbetsplats där du inte pratar så mycket med dina kollegor utan snarare sitter individuellt och gör ditt ­­– då är det ännu viktigare att få socialt utbyte när det finns tillfälle. Både lunchraster och fika där du kan prata om något annat än jobbet.

Sen skadar det ju inte att forskning visar på hur kaffe kan göra att du lever längre, något som det går att läsa om i Aftonbladet. Det är så att kaffe innehåller både antioxidanter och fenoler, som har varsin viktig roll i förbyggande av sjukdomar som just cancer. Det som inte kan utläsas av forskningen är ifall de som inte får cancer har en i övrigt väldigt hälsosam livsstil, något som givetvis även påverkar.

Anledningar till att dricka mer kaffe

Det finns många olika anledningar till att du bör dricka kaffe, och gärna lite mer än vad du gör. Till exempel ökar koffeinet kroppens förbränning, vilket hjälper dig att hålla vikten. Det förbättrar även ditt minne och din koncentration, vilket verkligen är bra för inlärningen på jobb och i utbildning. Dessutom gör det dig både piggare och gladare, vilket många behöver för att orka med jobbet i första taget. Läs mer om kaffe här.

Scroll to top