Viner i toppklass till julbordet

Blev det du som blev dryckesansvarig till julbordet? Inte riktigt säker på vad som passar att bjuda gästerna på? Då har du kommit till rätt sida. Här går vi igenom vilka drycker som passar till julbordet! Och tro oss, dina gäster kommer inte bli besvikna om du ställer fram några mustiga, röda viner på julbordet i år.

Förutom kryddig julöl, must och en och annan nubbe som slinker ner för några av oss i familjen är faktiskt en underskattat dryck vid julbordet rött vin. 2018 är året då vi har experimenterat mycket med smak och dryck, och många är redo för att testa nya spännande viner och smaker och kombinerar gärna med inte oväntade tillbehör. Vin behöver med andra ord inte alls bara betyda glögg, även om det är gott att göra egen glögg av rött vin, förstås! Kanske blir fördrinken en egenkryddad glögg av ett gott italienskt vin?

Murriga, kryddiga viner

Hur låter murrigt, kryddigt, mustigt och värmande till vörtbrödet och Janssons frestelse? Och kanske fräscht, sött och fylligt till laxen? Jo, vin passar alldeles utmärkt till julbordet! I Expressen tipsar de om fem viner som passar till julbordet – men tänk på att det inte är hugget i sten att det är just det de tipsar om som funkar. Leta istället efter beskrivningarna på viner och lär dig kombinera smakerna tillsammans med sälta, sötma, beska och syra. Alf Tumble brukar vara bra på att beskriva viner och hur de passar tillsammans med andra smaker, och här kan du inspireras av julviner.

I Sverige har vi traditionellt använt vinet att krydda till glögg. Kanske förknippar vi snarare julbordet med mustig julöl och, förstås, julmusten och svagdrickan. Men vinet kan vara precis lika vintermustigt och härligt som vilken annan traditionell julöl som helst! Ett tips är att kombinera rött vin både till de köttiga rätterna och de runda smakerna i en Jansson frestelse, likväl som att åtnjuta mörka chokladen efteråt med ett rött, fylligt vin. Det vita vinet kan du gärna servera till lite lättare rätter.

Scroll to top