Förbli rökfri med rätt metoder

Motivationen, eller bristen på den, är en av de viktigaste anledningarna till att många tycker att det är svårt att sluta röka. Precis som med bantning kan du kanske klara dig i några dagar, ja, till och med flera veckor, men sedan trillar du dit igen. Det här är oerhört vanligt och du är absolut inte ensam, men det är kanske en ringa tröst när du sitter där med det nyöppnade cigarettpaketet.

”Börja med att försöka föreställa dig själv ett år från idag och hur ditt liv kan se ut om du slutar röka.”

För att komma över den där svåra tröskeln och en gång för alla lyckas med att skippa cigaretten kan du behöva tillämpa ett antal olika strategier. Att enbart använda nikotinplåster håller inte för alla, och att låta hypnotisera sig eller få akupunktur är inte heller idealiska för många människor.

Lär dig prioritera

Börja med att försöka föreställa dig själv ett år från idag och hur ditt liv kan se ut om du slutar röka. Redan ett dygn efter att du har slutat har kroppen börjat reparera sig och riskerna för sjukdomar som stroke och cancer börjat sjunka. Efter ett år kommer dina lungor vara märkbart renare och du har halverat risken för hjärtattack. Ett stort plus är också ekonomin. Om du lägger pengarna som du hade spenderat på cigaretter i en sparbössa kan du bjuda dig själv på något riktigt kul. Rökte du ett halv paket om dagen har du nu sparat in cirka 11 000 kronor och för det finns det massor att göra. Eftersom rökning också handlar om vanor är det viktigt att du bryter dem så gott det går. Om du exempelvis tycker att det är svårt att ta en kaffe utan cigg prova att gå över till te istället. Rökte du alltid efter maten? Ta en promenad istället.

Scroll to top